Raak bekend met de risico’s van cryptocurrency

Raak bekend met de risico’s van cryptocurrency

Investeren in cryptocurrency is in populariteit gestegen. Steeds meer consumenten wagen de gok erop, vanwege de spectaculaire rendementen die eruit te halen zijn. Het is daarbij ook een betaalmiddel dat niet gecontroleerd wordt door een centrale bank, waardoor de transactiekosten lager liggen en de transacties ook sneller van account naar account gaan.

Echter zijn er ook veel risico’s aan verbonden, waardoor het belangrijk is dat je jezelf er eerst in verdiept voordat je een investering maakt in een van de cryptovaluta van Bitvavo, zoals de Bitcoin of Ethereum.

De waarde van digitale valuta kan uiteenspatten 

De afgelopen jaren zijn er explosieve prijsstijgingen geweest voor cryptocurrencies. Je kunt het hierdoor vergelijken met een financiële zeepbel, die elk moment kan klappen. Voor een langere tijd kunnen de prijzen oplopen en dan door een kleine gebeurtenis instorten.

Als je kijkt naar de waarde van de Bitcoin, is dit al een aantal keer voorgevallen. Echter krabbelt deze valuta ook steeds weer omhoog. Hierdoor blijft de populariteit bestaan. Na een tijdje richting een digitaal plafond te gaan, zakt de waarde snel naar beneden.

Digitale munteenheden zijn vatbaar voor criminele praktijken

Daarnaast zijn er nog een aantal risico’s verbonden aan het investeren in digitale munteenheden bij Bitvavo. Doordat er geen toezicht is van een centrale bank of een overheidsinstantie, is onder andere de Bitcoin ook vatbaar voor criminaliteit en is het eenvoudiger om fraude te plegen.

Je verliest hier meer geld mee dan met bijvoorbeeld de Euro, doordat je niet op de bank kunt terugvallen om jouw digitale munteenheid terug te krijgen. Ook fluctueren de koersen voortdurend, waarbij het zelfs tientallen tot honderden procenten kan verschillen.

De waarde kan hierbij zelfs permanent tot 0 terugvallen, waardoor je al jouw geld terugbrengt. Het manipuleren van de koers is hierdoor in sommige kringen ook populair.