De public key maakt transacties mogelijk

De public key maakt transacties mogelijk

Jouw wallet bestaat uit een private key om bij jouw cryptocurrency te komen. Echter is er ook nog een public key noodzakelijk om de cryptocurrencies naar jouw wallet te versturen. In tegenstelling tot de private key kun je deze sleutel dus wel aan derden verstrekken, doordat er niets met jouw account gedaan kan worden.

Bij Bitvavo krijg je daarom beide keys wanneer je jouw account aanmaakt. Het is echter wel goed om te weten hoe deze sleutel in zijn werk gaat, zodat je nieuw geld op jouw account kunt ontvagen.

Deze sleutel geeft geen toegang tot jouw wallet

De public key is een van de sleutels die gebruikt wordt voor het versleutelen van de gegevens van jouw wallet bij Bitvavo. Deze fungeert samen met de private key voor het vercijferen en ontcijferen van informatie. De private key is in feite niets meer dan de benodigde sleutel tot het wiskundig afleiden van een public key.

Hiermee krijgen mensen geen toegang tot jouw account, maar kunnen er wel transacties naar jouw account plaatsvinden.

Verstrek deze sleutel aan derden

Een public key mag daarom in tegenstelling tot de private key wel verstrekt worden aan anderen. Dit is zelfs noodzakelijk als er een communicatie moet plaatsvinden tussen twee verschillende wallets. Zonder deze key kan de communicatie niet gestart worden en kan er dus ook geen transactie naar jouw wallet gedaan worden.

Dankzij het algoritme is het vrijwel onmogelijk om vanuit de public key de private key te ontrafelen. Indien iemand de private key in zijn bezit heeft, kan de public key wel gemakkelijk in het bezit van deze persoon komen. Zorg er daarom voor dat je de juiste code doorgeeft aan degene die een transactie naar jouw account moet maken, zodat je niet ineens met lege handen komt te zitten.